Як розширити раціон малюка?

Як розширити раціон малюка?

Після 8-9 міс грудне молоко вже становить не більше 1/3-1/4 частини добового раціону, а до року малюк вже практично отримує всі продукти. Овочеве пюре дітям цього віку готують із самих різноманітних овочів - моркви, буряка, гарбуза, білокачанної і цвітної капусти, зеленого горошку, кабачків, брукви. У пюре вже можна додавати дрібно нарублену зелень петрушки, кропу, а пізніше-зелену цибулю, салат.

При приготуванні молочних каш, крім гречаної, рисової, вівсяної і манної круп, можна використовувати перлову і ячну. Правда, пшоно ще не рекомендується, так як воно занадто грубе і відносно бідне на харчові речовини. І все ж найбільш корисними залишаються гречана і вівсяна крупи (геркулес).

З м'ясних продуктів можна пропонувати не тільки м'ясо яловичини, телятини, нежирної свинини, а й м'ясо кролика, а також субпродукти - мізки, язик, серце, легені. До 10-11 місяців у харчування дитини можна включити рибу (в основному нежирну - тріску, хек, будь-яку річкову, повністю звільнену від кісток). Проте рибу треба давати з великою обережністю, спостерігаючи за реакцією дитини, так як у деяких вона викликає алергію.

Дитині обов'язково треба давати рослинну олію, особливо якщо у неї є прояви ексудативного діатезу. Воно багате поліненасиченими жирними кислотами і вітамінами, які поліпшують стан шкіри і підвищують захисні сили організму. Найкраще олію давайте з овочевим пюре (до 5-6 г на день), а дітям з діатезом - і з кашею.

Думайте не тільки про асортимент продуктів, але і введіть нові страви. Маля вже може їсти вінегрети і салати з варених протертих овочів, салати із сирих фруктів, теж протертих. Овочевий суп йому можна готувати не тільки у вигляді пюре, а й з нарізаними шматочками моркви, картоплі, м'ясо і рибу - у вигляді парових котлет, тефтелей, кнелей. Відварну рибу можна і просто нарізати дрібними шматочками або розім'яти. Під час обіду дайте малюкові в руку шматочок хліба, нехай він сам з ним справляється. Він також може сам гризти сухарик або сушку, запиваючи молоком або кефіром (і вже не з пляшки, а з чашки!). Сам їсть очищені від шкірочки і насіння м'які яблука, груші. Але при цьому стежте за поведінкою малюка, за тим, як він справляється з твердою їжею.



Режим харчування спочатку залишається таким же, як і в 8 місяців, але потім, особливо після припинення грудного годування, погодуйте його трохи пізніше, так як багато дітей вже не прокидаються о 6 годині. Це дуже зручно для мами, яка встигає приготувати маляті сніданок в більш пізні ранкові години.

Загальний об'єм їжі для дитини 9-12 місяців збільшується за рахунок багатих на білок продуктів. Зазвичай він становить 1200 мл на добу (без урахування соків і води для пиття). Правда, в обід, наприклад, вона може з'їсти значно більше, ніж у сніданок.

Приблизний раціон дитини до року життя:
8.00 – сніданок: каша молочна з різних круп 200 г, жовток 1/4 шт., фруктовий сік 50 мл.

12.00 – обід: бульйон або овочевий суп 30 мл, хліб житній або пшеничний 10 г, пюре з різних овочів 150-180 г, м'ясна або рибна котлета (суфле, тефтелі) 70 г, сік фруктовий або овочевий (морквяний, томатний) 30 мл.

16.00 – полуденок: кефір (біолакт, «Балдирган» та ін.) 150 мл, сир 60 г, фруктове пюре 50 г.

20.00-вечеря: овочеве пюре (1-2 рази на тиждень молочна каша) 100 г, кефір (біолакт, молоко) 100 мл, фруктове пюре 50 г.

24.00 – нічне: кефір (ацидофільна суміш, біолакт годівля та ін.) 200 мл.

Деякі діти до року вночі не просять їсти. Тоді у них 4-разовий режим годування з нічною паузою в 12 годин. У цьому випадку розподіліть кефір або молоко, призначене для нічного годування, на сніданок та полуденок.

Таким чином, однорічна дитина практично переходить на загальний стіл. Вона може вже їсти приготовлений для всієї сім'ї овочевий суп або борщ (тільки готувати його треба без додавання спецій і спочатку давати малюкові в протертому вигляді), а також добре розварені каші, овочеві пюре, омлет, парові котлети і т. п.
Харчування має бути різноманітним
Деякі матері вважають, що якщо дитина без заперечень їсть одну і ту саму страву з дня на день і навіть кілька разів на день, то їй не треба готувати різноманітну їжу. Це в корені невірно. Дійсно, смаки у дітей раннього віку консервативні. Вони охоче їдять звичну їжу і підозріло ставляться до кожної нової страви. Разом з тим пам'ятайте: різноманітне харчування попереджає розлад апетиту і головне дає можливість забезпечити організм дитини всіма необхідними їй харчовими речовинами.

Чи знаєте ви, що, вводячи в раціон дитини окремі продукти, можна поліпшити її стан здоров'я і навіть виправити наявні різні порушення. Так, запорах, які часто зустрічаються у дітей раннього віку, дуже корисний буряк (варений буряк натирається на дрібній тертці і заправляється рослинною олією). Давайте його дитині перед обідом по 2-3 чайні ложечки. З цією ж метою можете дати сік свіжої капусти, пюре з чорносливу і навіть трохи дрібно натертого свіжого огірка (без шкірки).

Якщо у дитини анемія, то рекомендуються пюре з печінки, свіжі яблука (антонівка), груші, сливи, чорна смородина, чорнослив, урюк (в протертому вигляді). Дітям зі зниженим апетитом показані кислі соки, овочеві відвари, терті сири, овочі та фрукти (несолодкі), м'ясний бульйон.
Дітей не слід перегодовувати
Деякі батьки вважають, що чим повніша дитина, тим вона здоровіша. Це глибока помилка. Як правило, пухкенькі діти, які так тішать батьків, частіше хворіють і важко переносять будь-яке захворювання. Зайва повнота у дітей першого року - це найчастіше результат перегодовування або нераціонального харчування.

Щоб уникнути цього, перш за все стежте, щоб обсяг їжі відповідав вікові. Не можна примушувати (і навіть просто привчати) дитину з'їдати великі порції. Адже часом її годують нарівні з дорослим! У цьому випадку малюк поступово звикає отримувати багато їжі, у нього перекручується збудливість харчового центру, розвивається звичка їсти більше, ніж потрібно, а це згодом призводить до ожиріння.

Слідкуйте і за складом їжі дитини. Не захоплюйтеся стравами, багатими на вуглеводи, - кашами, солодощами. Каші достатньо їсти 1 раз на день. Не підсолоджувати мало не кожну страву. Це дуже шкідливо. Намагайтеся не напихати малюка солодкими соками, цукерками, варенням, морсами, компотами і т. п., особливо між окремими прийомами їжі. Не потрібні малюкові і надмірно жирна їжа, а також різні делікатеси - ікра, копчена ковбаса, риба, краби. Вони містять багато солі, екстрактивних речовин і часто викликають алергічні реакції. Набагато корисніше різноманітні овочі і фрукти!
Як відлучити дитину від грудей?
Якщо малюк здоровий і добре розвивається, його можна відлучити від грудей у віці 10-11 місяців. Однак у спекотні літні місяці цього робити не слід, краще продовжити годування грудьми на 1-2 місяці. Не слід відлучати дитину від грудей і під час гострого захворювання, особливо якщо воно супроводжується кишковими розладами, а також у тому випадку, якщо малюкові зробили профілактичне щеплення і він може дати на неї реакцію.

Зазвичай відняття дитини від грудей, якщо всі види прикорму їй вводилися вчасно і правильно, проходить без будь-яких ускладнень. Спочатку скасовується ранкове годування груддю. Воно замінюється кефіром або молоком, якщо дитина звикла отримувати перші годування у 6 годині ранку. Якщо ж вона прокидається вранці пізніше-до 8 години, це годування можна замінити кашею. Через 5-10 днів скасовується і останнє, нічне годування грудьми, замість якого найкраще дати будь-який кисломолочний напій (кефір, біолакт) або просто незбиране молоко, якщо дитина добре переносить його.

Як правило, таке поступове припинення годування дитини грудьми відбувається безболісно і для малюка, і для матері, у якої лактація значно скорочується вже тоді, коли грудне годування зводиться тільки до одного разу на добу. Якщо ж вироблення молока згасає повільно і відзначається затвердіння молочних залоз, застосуйте туге бинтування, їх високе положення, трохи обмежте вживання рідини у своєму раціоні. Зазвичай молоко перестає вироблятися через 3-4 дні після припинення годування.
Яких правил треба дотримуватися при приготуванні їжі дитині?
У будь-якому віці, а на першому році особливо важливо приділяти велику увагу якості пропонованої дитині їжі. Деякі матері вважають, що правил гігієни треба дотримуватись тільки в перші місяці життя дитини, а коли вона вже підросла і досить зміцніла, їх можна дотримуватися не так вже строго.

І все ж радимо вам не забувати про профілактику гострих кишкових захворювань ... особливо в жаркий час. Дотримуйтесь ідеальної чистоти при приготуванні їжі малюкові.

Запам'ятайте ці прості правила:

- Не готуйте їжу немитими руками;
- Не ріжте овочі та інші готові продукти на тій же дошці, на якій обробляєте сире м'ясо;
- Приготовлену їжу накривайте кришкою і швидко охолоджуйте;
- Ні в якому разі не годуйте малюка вчорашньою їжею або навіть приготовленою за кілька годин до годування, яка зберігалася при кімнатній температурі;
- Не давайте малюкові сир і сметану, придбані в магазині;
- Ретельно мийте овочі та фрукти проточною водою і обдавайте їх окропом;
- Відкриваючи баночку з дитячим харчуванням, ретельно вимийте її та відкривалку і обдайте окропом;
- Відразу після годування вимийте і прокип'ятіть весь посуд, яким користується дитина;
- З самого раннього віку прищеплюйте малюкові гігієнічні навички.

Які ж це гігієнічні навички в харчуванні?

Навіть якщо дитина ще дуже мала і ні в чому не розбирається, систематично привчайте її до правил гігієни і тоді вони увійдуть у неї в звичку і стануть необхідною приємною процедурою. Як тільки ви почали давати малюкові прикорм, мийте йому перед годуванням ручки, пов'язуйте серветку або надягайте нагрудник. Під час їжі витирайте йому рота і руки кожного разу як тільки він забрудниться. Після їжі обов'язково помийте малюка.

Коли дитина починає їсти самостійно, стежте, щоб вона не перетворювала це на гру, не обливалася, не брала їжу руками. Пролиту на стіл їжу відразу витирайте, щоб вона звикала до порядку на столі.

Усі страви слід пропонувати в привабливому вигляді. Це, крім естетичного значення, грає велику роль для збереження апетиту, викликає зацікавленість малюка в їжі. Не давайте занадто великі порції, краще потім додати небагато, якщо він захоче. Не виставляйте на стіл відразу всі страви, так як при цьому дитина може відмовитися від необхідної для неї їжі, вимагаючи у першу чергу солодких страв. Ні в якому разі не відволікайте і не розважайте дитину під час їжі і, звичайно, не годуйте її силоміць. Про це вже стільки разів говорилося!



Понравилось - репост:


Пеленки или подгузники
Как отучить ребенка грызть ногти?
Почему детям - только детский шампунь?
Влажные салфетки для детей. Что нужно знать?
Стоит ли делать из ребенка вегетарианца
Фокусы
Разноцветная птичка из ткани
Горшочек счастья
Как часто надо купать грудного ребенка?
Что надо знать молодой маме?
Все, что надо знать о нянях
Женственность - важный урок в школе девичьей жизни
Пальчиковые игры
Мамы: правила успешного общения
Зарядка для грудничка
Как выбирать детскую одежду
Столбняк – болезнь, которая продолжает убивать
Что такое юношеский максимализм?
Ребенок едет в летний лагерь
Вегетаріанство в підлітковому віці
Чи змінюється режим харчування після року?
Дитяче харчування - дотримуємося правил
Телевизор виноват в молчании ребенка?
Семейные обеды формируют пищевые привычки
Детские ссоры: вмешиваться или нет?
Друзья малыша: хорошие и не очень
Как вырастить оптимиста?
Малюк під захистом алое
Опять двойка? Как относиться...
Сон и правильное развитие нервной системы
Празднуем детский день рождения
Сказочка
Зубная боль
Если у вас растет нимфетка
Особенности детских лекарств
Заметка для выпускников: куда поступать в 2010?
Слинг-шарф
Что выбрать – пеленку или памперс?
Обучаем малыша спать днём
Развитие речи детей от 0 до 5 лет