Практично ні. Треба тільки поступово переводити малюка на 4-разове годування. При цьому відучувати його від п'ятого годування в пізні вечірні години. З іншого боку, якщо дитина ослаблена чи страждає на поганий апетит, їй можна на якийсь час залишити це годування.
Запам'ятайте: незалежно від кількості прийомів їжі час годувань повинен бути постійним і відхилення від встановленого часу не повинні перевищувати 15-30 хв. Найчастіше в цьому віці дитина отримує сніданок о 8 год, обід – о 12 год, полуденок – о 16 год і вечерю – о 20 год. Яким має бути обсяг їжі? Добовий об'єм їжі для дітей від року до 1,5 років у середньому становить 1 000 – 1 200 мл, від 1,5 до 3 років – 1 200 – 1 400 мл. Його перевищення призводить до зниження апетиту, а скорочення - до недоїдання. Тут доречно підкреслити, що, навіть дотримуючись цих обсягів, необхідно звертати увагу на якість їжі, її склад. Не слід давати малюкові дуже велику порцію супу, навіть якщо він їсть його із задоволенням (а батьків це так радує!). Наситившись першим, він відмовляється від другого - більш повноцінного, багатого на білкові продукти, овочі. Об'єм кожного годування та окремих страв залежить від загального добового обсягу їжі, кількості годувань і віку дитини. Зазвичай найбільш об'ємні сніданок і обід. Для орієнтування наведемо зразкові середні обсяги порцій для дітей від року до 1,5 років і від 1,5 до 3 років (в г або мл). Сніданок: Молочна каша або овочеве пюре / Омлет, м'ясна страва, рибна страва / Молоко, кавовий напій. - Від 1 до 1,5 років: 180 / 50 / 100. - Від 1,5 до 3 років: 200 / 60 / 150. Обід: Салат з сирих овочів / Суп, бульон / М'ясна, рибна страва / Гарнир / Фруктовий сік. - Від 1 до 1,5 років: 30 / 50 / 50-70 / 80 / 100. - Від 1,5 до 3 років: 40 / 100 / 80-100 / 100 / 150.
Полуденок: Кефір, молоко / Печиво (булочка) / Свіжі фрукти. - Від 1 до 1,5 років: 150 / 15 (30) / 100. - Від 1,5 до 3 років: 200 / 25 (50) / 150. Вечеря: Овочева страва, запіканка, каша / Молоко, кефір / Свіжі фрукти. - Від 1 до 1,5 років: 180 /100 / 50. - Від 1,5 до 3 років: 200 / 150 / 70. Добова калорійність харчування при такому меню звичайно становить у дітей від року до 1,5 років 1 250 – 1 300 ккал, від 1,5 до 3 років – 1 400 – 1 500 ккал. Протягом дня вона розподіляється наступним чином: сніданок містить 30%, обід - 35%, полуденок - 15% і вечеря -20%. Радимо вам дотримуватися цієї схеми. Які продукти слід використовувати? Після року молоко та молочні продукти, як і раніше грають велику роль у харчуванні малюка. Вони повинні входити в його раціон щодня. Молока потрібно не менше 500-600 мл (як у натуральному вигляді, так і для приготування окремих страв). Запам'ятайте: кисломолочні напої дітям старше року так само корисні, як і на першому році. Доцільно давати сир і творіг. Це високобілкові і високожирові продукти, які добре перетравлюються і засвоюються. Ви не забули, що в натуральному вигляді сир можна давати тільки отриманий з молочної кухні (цеху дитячого харчування) або приготований будинку зі свіжого кефіру? Звичайний творіг, придбаний в магазині, використовуйте для приготування запіканки, сирників, вареників. Сир дітям до 1,5 років краще потерти. Дітям раннього віку рекомендуються негострі, м'які сорти сиру. Вершки і сметана багаті на жири. Їх не слід давати в натуральному вигляді. Заправляйте ними супи або готуйте соуси. Сметану, придбану в магазині, обов'язково термічно обробляйте. Дитині від 1 року до 3 років у середньому на добу слід отримати 50 г творога, 5 г вершків або сметани і 3 г сиру. Це не означає, що кожен день треба суворо дотримуватися цих цифр. Краще за ве давати їх 2-4 рази на тиждень, але в більшій кількості. Так, наприклад, для приготування запіканки або сирників ви візьмете 100 г сиру, а для сметанного соусу -30 г сметани. Зате в інший день ці продукти не будуть з'являтися в меню дитини. М'ясо або риба також повинні входити в щоденний раціон малюка, як і молочні продукти. Дітям дуже корисна яловичина або телятина, але цілком можна давати і нежирну свинину, нежирну баранину, м'ясо курей, кролика, субпродукти (печінка, мізки, язик), за винятком м'яса водоплавної птиці (качок, гусей), так як воно містить жири, які важно перетравлюються дитиною. З м'ясних продуктів діти зазвичай люблять молочні сосиски, нежирні сорти вареної ковбаси (докторська, дієтична, молочна). Можна рекомендувати спеціалізовані дитячі м'ясні консерви. Цінним продуктом харчування є риба, яка містить легкозасвоювані білки. Дітям раннього віку можна давати будь-яку нежирну морську і всі сорти річкових риб. Не дуже корисні жирні й делікатесні сорти риб, такі, наприклад, як палтус, осетрина, лосось, сьомга, вугор (навіть, якщо вам вдасться дістати їх), а також рибні консерви та ікра: вони погано перетравлюються, і до того ж можуть викликати алергічні реакції. Виняток становлять спеціалізовані дитячі консерви, яких, на жаль, майже не буває в продажу. Дитині від 1 року до 3 років на добу необхідно 85-100 г м'яса і 25-30 г риби. Радимо вам протягом тижня 4-5 днів давати м'ясо (по 100-130 г) і 2-3 дні рибу (по 70-100 г). Якщо ж м'ясо і риба дається в один день, то відповідно їх порції зменшуйте. Яйце дитині старше року вже можна давати цілком, а не тільки один жовток. І все ж будьте обережні: у деяких дітей виникають алергічні реакції на білок курячого яйця. У цьому випадку слід деякий час залишити тільки жовток. Перед приготуванням страв з яєць їх треба ретельно промити в проточній воді. Яйце вариться круто або дається у вигляді омлету. Яйця також використовуються для приготування запіканок, сирників тощо. Сирі яйця давати не можна, тому що в них міститься овідін, який шкідливо впливає на вітамінний обмін. Доцільно давати малюкові 1 яйце через день. Перевищувати цю норму не слід, у дитини можуть розвинутися алергічні реакції. Іноді це призводить до запорів, нервового збудження. Всім дітям, а раннього віку особливо, корисна рослинна олія (соняшникова, кукурудзяна). Заправляйте нею салати із сирих овочів, вінегрети, додайте в овочеві страви (пюре, запіканки, тушковані овочі). Вершкове масло додавайте в молочні каші або просто робіть бутерброди. Будь-яке масло краще використовувати в натуральному вигляді, так як при термічній обробці його біологічна цінність знижується. Малюкові від 1 року до 3 років досить 12-17 г вершкового масла і 5-6 г рослинної на день. Краще їх давати щодня. Хлопці дуже люблять хліб і хлібобулочні вироби, особливо сухарі, бублики. Найбільш корисний все ж хліб з житнього борошна, а також з пшеничного грубого помелу. Він більш багатий на вітаміни групи В і на рослинні білки. Врахуйте це. Нехай ваш малюк з'їдає щодня до 30 г житнього і 50-60 г пшеничного хліба. Якщо ви даєте йому сухарі або бублики, зменшіть відповідно кількість хліба. Зайві вуглеводи дитині ні до чого. Крупи дуже корисні дітям. Вони є джерелом рослинного білка, ряду вітамінів і мінеральних солей. Гречана і вівсяна, як і на першому році, залишаються найбільш корисними. Але тепер можна давати й інші - ячну, перлову, пшеничну, рисову, пшоняну рідше. Для приготування каш дитині у віці 1-3 років у середньому потрібно не більше 15-20 г крупи. Макаронні вироби (макарони, вермішель, локшина) менш багаті на вітаміни і мінеральні речовини, але легше перетравлюються. Діти дуже люблять макаронні вироби, але варіть їх рідше, ніж крупи, особливо якщо у дитини є надлишкова маса тіла. Бобові рослини (горох, квасоля, боби) мало використовуються в харчуванні малюків з-за грубої клітковини. Цукор обов'язково входить у раціон дитини будь-якого віку. Від 1 року до 3 років його кількість в середньому має становити від 35 до 50 г на добу. Надмірна кількість цукру знижує апетит і сприяє розвитку ожиріння. З кондитерських виробів дітям раннього віку рекомендуються мармелад, пастила, фруктова карамель, варення, повидло. Можете давати і мед, якщо малюк його переносить. Запам'ятайте: кондитерських виробів не більше 10-15 г на добу! І найкраще їх використовувати в якості приправ до каші, запіканки, млинців, оладок або давати з кисломолочними напоями. Не привчайте дитину їсти багато солодощів. Це може викликати до них небажану пристрасть. Відучіть своїх рідних і знайомих приходити до дитини з цукеркою або шоколадкою. Треба сказати, що шоколад і шоколадні цукерки взагалі дітям раннього віку не потрібні – вони часто викликають алергічні реакції і підвищують збудливість нервової системи. Більше купуйте овочів, фруктів, ягід, зелені. Ось що дуже корисно дитині. У них так багато вітамінів, мінеральних речовин, яких потребує зростаючий організм. Крім того, вони містять органічні кислоти, пектин, клітковину, що сприяють нормальному травленню й обміну речовин. Скільки ж овочів треба малюкові? Картоплі достатньо 120-150 г на добу, інших овочів – 180-200 г. Причому овочі повинні бути найрізноманітніші - морква, капуста, буряк, ріпа, редька, зелений горошок, томати, кабачки, гарбуз, цвітна капуста, огірки тощо. Дуже корисна городня і дикоросла зелень – зелена цибуля, салат, шпинат, селера, кріп, петрушка, щавель, кропива, ревінь та ін. З фруктів в першу чергу рекомендуються яблука (краще антонівські - в них більше вітаміну С), груші, сливи, вишні, персики, абрикоси, банани. Цитрусові хоча і багаті на вітаміни, але нерідко викликають алергічні реакції. Давайте їх з обережністю. Те ж можна сказати про полуниці і суниці. З ягід краще всього чорна смородина, агрус, порічки, малина. Добре, якщо ви будете влітку давати малюкові чорницю, брусницю, дику малину, ожину, морошки, лохину. Дуже багата на вітамін С обліпиха. Її, як і журавлину, можна заморозити, зробивши запас на зиму. До речі, вітаміну С багато в чорноплідної горобини. Правда, малюк навряд чи буде їсти її в натуральному вигляді, але ви можете зробити з неї варення чи повидло (краще з антонівськими яблуками). Скільки давати малюкові фруктів і ягід? Непогано, якщо він щодня буде з'їдати 100-200 г. Ну а якщо свіжих фруктів немає, то замініть їх фруктовими, ягідними або овочевими соками (100-150 мл на день) або плодово-ягідними консервами (тільки спеціальними - для дитячого харчування!) . Можете, звичайно, використовувати заморожені фрукти та ягоди, а також сухофрукти (чорнослив, урюк, курагу та ін.) Готуйте з них компоти і фруктові пюре, а також додайте в запіканки, рожеві каші, салати. Корисні напої з журавлини, лимона, відвар шипшини. А ось киселі (тим більше з концентрату) дітям не рекомендуються. Не маючи достатньої харчової цінності, вони тільки перевантажують раціон дитини вуглеводами. Як готувати їжу для дітей раннього віку? До 1,5 років всі страви готуйте в протертому вигляді – протерті супи, каші, а м'ясо й рибу – у вигляді суфле, парових котлет або тефтелей, овочі – у вигляді пюре. Коли малюк підросте і зможе добре жувати, замінюйте рідку і пюреровану їжу більш щільною. Розварені каші можете вже не протирати, готуйте різні овочеві та круп'яні запіканки, овочі в тушкованому та вареному вигляді (нарізані дрібними шматочками), салати з дрібно нашаткованих сирих і варених овочів, м'ясо у вигляді котлет, биточків, рагу, бефстроганов, рибу варену й смажену (не забудьте звільнити від кісток!). Запам'ятайте: малюкові щоденно потрібні свіжі овочі. Давайте їх у вигляді салатів (якщо він ще малий, натріть на великій тертці). До гарніру з картоплі чи крупи обов'язково додайте свіжий огірок, помідор, можна дрібно нарізану квашену капусту, солоний огірок або солоний помідор. Під час сніданку та вечері також корисно давати будь-які свіжі овочі – терту моркву, редиску, редьку, заправлені олією, капусту з яблуками та ін. Дуже корисні дітям вінегрети з варених і сирих овочів. До речі, вони дуже охоче їдять це просте і недороге блюдо. Що робити, якщо дитина погано їсть? Перш за все апетит у малюка може знизитися у зв'язку з яким-небудь захворюванням. У цьому випадку не наполягайте на прийомі їжі, але пам'ятайте, що йому необхідно давати багато рідини. Лікар призначить спеціальну дієту, якої і треба дотримуватися. Не хвилюйтеся, якщо малюк схуд під час хвороби і погано їсть. Поступово апетит відновиться, хоча і не відразу. Якщо ж ви станете змушувати його їсти насильно, то може виникнути негативний рефлекс на їжу, який нерідко надовго закріплюється. Надалі важко виробити позитивне ставлення до їжі. Нерідко причиною поганого апетиту може бути прорізування зубів. Тут також не слід хвилюватися. Якийсь час вам доведеться йти на поводу у дитини - давати їй улюблені страви, їжу готувати в більш рідкому вигляді тощо. Після прорізування чергового зуба апетит відновиться. Іноді здається, що малюк став погано їсти без будь-якої видимої причини. Однак, ретельно все проаналізувавши, ви помітите, що зниження апетиту виникло у зв'язку з введенням нової страви або з-за зміни обстановки, посуду, з якого він їв, і т. п. Треба терпляче розібратися, і це допоможе встановити і усунути причину поганого апетиту. Причиною відмови від їжі може бути і одноманітність приготування страв. Наприклад, дитина відмовляється від супу зі звичними макаронами, але охоче їсть, якщо він заправлений макаронними виробами у вигляді зірочок. Врахуйте це і постарайтеся надавати їжі привабливого вигляду – прикрасьте страву шматочками червоного помідора, помаранчевої моркви, темно-червоного буряка, зеленим листям салату, цибулею, гілочками петрушки тощо. І все ж у ранньому дитячому віці можуть спостерігатися періоди, коли зовсім здорова дитина починає погано їсти. Можливо, це пов'язано зі зменшенням виділення травних соків, тому що процеси соковиділння і травлення в цьому віці ще недосконалі. Тут допоможетільки загальнозміцнюючий вплив. Запам'ятайте: поліпшенню апетиту сприяє достатнє перебування дитини на свіжому повітрі, рухова активність, гарний настрій. Тому візьміть собі за правило – гуляйте з малюком 2-3 год перед обідом, постарайтеся організувати в цей час цікаву рухливу гру. Якщо діти - «малоїжки», які в кожне годування з'їдають менше покладеної норми, тоді батьки намагаються додавати їм в їжу побільше олії, цукру. Не робіть цього. Адже велика кількість жиру тільки гальмує шлункову секрецію і ще більше знижує апетит. У цих випадках краще пропонувати малюкові невелику кількість їжі, але вибрати найбільш поживні страви, що містять максимальну кількість білка - основного пластичного матеріалу, що забезпечує ріст і розвиток. Збільшіть в раціоні кількість сиру, м'яса, риби за рахунок зменшення каш і хліба. Не квапте дитину з їжею, нехай вона хоч і повільно, але справляється зі стравою і, головне, нехай добре прожовує їжу. Це сприяє виділенню травних соків, і у малюка може прокинутися інтерес до їжі. Деякі діти під час їжі багато п'ють води. Це небажано, так як вода розбавляє шлунковий сік, знижує його кислотність, а це погіршує переварювання і засвоєння їжі. Однак при поганому апетиті дозвольте малюкові запивати невеликими ковтками густу і тверду їжу. Можна також дати йому перед їжею трохи прохолодної води або кислого. І так хочеться ще раз повторити: не вдавайтеся до годівлі насильно. Якщо дитина відмовляється від їжі, краще пропустити одну годівлю взагалі, ніж наполягати і доводити її до сліз. Не годуйте з умовляннями, розвагами, під час гри. Все це гальмує процес травлення і, якщо дитина і з'їсть при цьому деяку кількість їжі, то перетравлення її буде порушено. Ніколи не виявляйте перед дитиною своєї тривоги з приводу її поганого апетиту, не говоріть при ній про її негативне ставлення до їжі, поганий апетит, капризи. Малюк може звикнути до таких розмов і дійсно буде вередувати і відмовлятися від їжі. У той же час, якщо малюк з'їв всю запропоновану йому їжу, похваліть його. Не забувайте виховувати у дитини естетичні навички під час їжі Дитина повинна сідати за стіл у спокійному стані, не збудженою, роздратованою або стомленою. Тому повертайтеся з прогулянки за 20-30 хв до прийому їжі. Якщо малюк збуджений, переведіть його на спокійну гру. У цьому віці він вже добре знає, що перед їжею миють руки, готують серветку і т. д. З 1,5 – 2 років залучайте його до сервіровки столу. Він вже може сам приготувати свій столик, постелити клейонку або серветку, поставити необхідний посуд, принести стільчик. При цьому говоріть з ним про майбутню їжу, її приємний вигляд, смак, запах. Все це створює певну налаштованість на прийом їжі і сприяє підвищенню апетиту. Якщо малюк їсть за спільним столом, слід мати високий стільчик і виділити йому постійне місце. Але врахуйте, маленьку дитину, яка отримує ще «своє» харчування, краще годувати окремо від дорослих (і краще за своїм маленьким столиком). Коли вона їсть разом зі старшими, то часто відволікається, вимагає їжу, яку їй ще не можна давати за віком, вередує. Все це створює неспокійну обстановку за столом і не сприяє апетиту. Разом з тим є діти, які краще їдять за спільним столом, наслідуючи дорослих. Вже в перші роки дитина реагує на красивий посуд, вважає за краще користуватися яскраво пофарбованим, а не тьмяним, сірим. У неї з'являються улюблені тарілки, чашка, блюдце, з яких вона їсть з більшою охотою. Підтримуйте ці нахили, розвивайте в маленькій людині естетичне сприйняття. Постарайтеся до кожного прийому їжі накривати стіл красиво: постелити яскраву серветку, поставити барвистий посуд, вазочку з квітами, прикрасьте страви красиво нарізаними овочами, фруктами, зеленню. Улюблені дитиною страви можна давати частіше за інші, але при цьому треба терпляче і наполегливо привчати її до необхідних і корисних продуктів, не потурати примхам. Треба зауважити, що розбірливість дітей - часто не спадкова риса, а результат наслідування дорослим. Тепер, коли ваш малюк вже став «великим», його треба привчати не тільки до охайності, але і до правильної поведінки за столом. Привчайте його правильно поводитися зі столовими приборами, їсти акуратно і красиво. Не дозволяйте вставати з-за столу, не закінчивши їсти, розмовляти, грати під час їжі. Після їжі дитина повинна подякувати і попросити дозволу вийти з-за столу (але, звісно, не з шматком хліба або іншою їжею!). Добре, якщо ви будете залучати її до наведення порядку після годування. Доручіть їй витерти стіл, засунути стілець, прибрати посуд тощо. І головне, робіть все це разом. Запам'ятайте: у дітей, особливо раннього віку, дуже виражені наслідувальні реакції. Тому особистий приклад дорослих – це самий сильний фактор виховання позитивних звичок.
|
|