Словосочетание fast food, что в переводе с английского означает «быстрая еда», привычно вошло в нашу жизнь. Наверное, невозможно найти человека, который бы ни разу не ел в точках быстрого питания.

Фаст-фуд — всесвітнє зло?

Фаст-фуд — всесвітнє зло?

Усі вже знають, що фаст-фуд — це погано. Давайте все-таки разоберемося: а чи дійсно такий шкідливий фаст-фуд і якщо так, то чим?

Мало хто може чітко і по пунктах пояснити, чим же саме він шкідливий. І тому ставлення до цього «погано» приблизно таке ж, як і до паління: мовляв, жити взагалі шкідливо, так чому позбавляти себе задоволення?

Якщо ми говоримо про швидку їжу у вигляді хот-догів чи шаурми з кіоску, то перша проблема — це умови зберігання продуктів. Мало хто з продавців стежить за тим, щоб інгредієнти «страв» постійно перебували в холодильнику. Вони можуть годинами лежати на спеці, чекаючи своєї долі. І якщо сосиски в хот-дозі хоча б підігріваються (що все ж таки не гарантує знищення всіх бактерій і вироблених ними отрут), то майонез так і наливається разом з усіма бактеріями, що росли в ньому цілий день.

Зрозуміло, проблема бактерій актуальніша влітку, у спеку. Але і взимку є в чому покритикувати фаст-фуди. У сосисках для хот-догів (так само як і в будь-яких інших сосисках) навряд чи є м'ясо, зате достатньо сої, ароматизаторів, барвників, підсилювачів смаку та консервантів. Це не їжа, а токсичний наповнювач для шлунка. У майонезі — знов-таки підсилювачі смаку, консерванти, а також надлишок жирів, зазвичай низької якості. М'ясо для шаурми звичайно не перевіряється в лабораторіях, має незрозуміле походження і дуже сумнівну якість. Усе це робить вуличний фаст-фуд категорично непридатним для їжі.

Ось у ресторанах швидкого харчування ситуація повинна бути краще — адже вони краще перевіряются контролюючими органами, та й зазвичай дорожать своїм ім'ям, а тому впроваджують власний контроль якості.



Частково так і є: принаймні ймовірність гострого бактеріального отруєння через зіпсовані продукти тут набагато нижче. Але і ресторанний фаст-фуд ніяк не можна назвати корисною чи безпечною їжею.

Головна проблема таких закладів — це, звичайно, жири, які використовуються для підсмажування котлет, картоплі фрі та інших продуктів. Чиста рослинна олія не кращим чином підходить для ресторанної готування, тому зазвичай використовується комбі-жир з великою часткою маргарину. А маргарин — це, як відомо, велика кількість так званих транс-жирів.

Транс-жири не зустрічаються в природі і виробляються тільки в процесі приготування маргарину і меншою мірою — при дезодорування рафінованої олії. Наш організм «не знає», що з ними робити, і тому вони різко порушують жировий обмін, приводячи до розвитку атеросклерозу і надлишкової ваги.

Крім того, жир у фритюрниці ніхто не буде замінювати кожні 2—3 години (як треба було б робити). Його просто доливають в міру потреби. У результаті в цьому жирі (а значить, і в приготованих на ньому продуктах) накопичуються канцерогени (які викликають рак) і глікотоксіни (викликають хронічні запальні захворювання).

Ще одна серйозна проблема будь-якого, навіть найбільш «якісного» фаст-фуда — це підсилювачі смаку. Хоча власники закладів зазвичай заперечують їх використання, вони лукавлять. Адже замість чистих спецій у подібних ресторанах використовуються готові пряно-ароматичні суміші, до складу яких і входять підсилювачі смаку. І хоча ці речовини і роблять фаст-фуд таким смачним і жаданим, вони ж сприяють розвитку гастриту, а з часом — і більш важких хвороб травлення.

Ну і, зрозуміло, «швидкість» їжі ніяк не йде на користь. Правильне травлення можливо тільки якщо їсти спокійно, не квапитися. Інакше всі регуляторні процеси в системі травлення порушуються, що з часом неминуче призводить до хвороб.

Але ж насправді не так і складно правильно харчуватися. Навіть пара бутербродів з сиром, з'їдених правильно (спочатку 2 склянки води або чаю, а через 15—20 хвилин — бутерброди) — набагато корисніші за будь-який фаст-фуд.



Понравилось - репост: