Золота осінь жінки

Золота осінь жінки

Менопауза. Поради фахівців.

Довголіття і здоров'я - мрія будь-якої людини. Середня тривалість життя жінки в Україні 72 року. Але як важко жінки страждають від настання осінньої пори свого життя, тому що крім успіхів і досягнень, мудрості і впевненості в собі цей час приносить і іншу проблему - клімакс.

Клімакс, клімактерій (у перекладі з грецького - "ступінь") - віковий період, протягом якого відбувається поступове угасання функцій репродуктивної системи. Початок і кінець репродуктивного (дітородного) періоду запрограмовані генетично і є індивідуальними для кожної жінки.

Симптоми клімаксу виявляються поступово: збільшуються тимчасові проміжки між менструаціями, зменшується менструальна крововтрата, скорочуються дні менструацій. Відбувається це в результаті загасання функції яєчників. Період від моменту настання нерегулярних менструацій до останньої менструації зветься ПРЕМЕНОПАУЗОЮ. Цей період звичайно починається в 40-45 років і продовжується від 2 до 8 років. У 60% жінок у премепопаузі спостерігається поступове подовження інтервалів між менструаціями, що стають усе більш слабкими. У 30% жінок можуть бути ациклічні маткові кровотечі. У 10% жінок відзначається раптове припинення менструацій.

Остання менструація буває у віці 45-55 років, у більшості жінок у 49-50 років. Період після останньої менструації називається МЕНОПАУЗОЮ, хоча в побуті частіше можна почути слово "клімакс". Менопауза, що наступила у віці до 45 років, називається ранньої, після 55 - пізньої. Менопауза - фізіологічний процес, що знаменує собою закінчення репродуктивного періоду, тобто періоду, коли можливе народження дітей. Про те, що вона наступила, можна говорити не раніше, ніж через рік після припинення менструацій. Менопауза настає раніш у жінок, що мешкають в умовах високогір'я і зонах екологічного нещастя, у курящих. Більш пізніше настання менопаузи відзначене в жінок, що приймали гормональні протизаплідні засоби.



ПОСТМЕНОПАУЗА - це період від останньої менструації до повного припинення функції яєчників. Тривалість постменопаузи складає 5-6 років. У цей період час від часу жінка ще може помічати циклічні зміни в організмі, але менструація не приходить.

Клімактеричний період - це медичний термін, що охоплює поняття пременопаузи, менопаузи і постменопаузи.

У частини жінок на фоні зниження адаптаційних можливостей організму розвивається клімактеричний синдром, що ускладнює хід природного клімактеричного періоду. Відбувається це в результаті наростаючого дефіциту жіночих статевих гормонів.

Жіночі статеві гормони впливають на всі органи, включаючи центральну нервову систему, кровоносні судини, серце, кісти, слизові оболонки, сечовидільну систему, шкіру та ін. Тому при вимиканні функції яєчників можуть з'являтися симптоми клімактеричного синдрому, що виявляється у різних жінок по-різному.

До проявів клімактеричного синдрому відносять припливи жару до обличчя, голові, верхній частині тіла, що супроводжує пітливістю, запамороченням, прискореним серцебиттям. Можливе підвищення артеріального тиску до високих цифр. Припливи частішають у весняно-осінню пору. Виразність і частота припливів різна, до 30 у добу. Порушується сон, хворі пробуджуються вночі через сильні припливи і пітливість. Спостерігається також слабість, швидка стомлюваність, дратівливість.

Через 2-3 року після настання клімаксу можуть виникати зміни в сечостатевому тракті: сухість слизової оболонки піхви, сверблячка вульви, прискорене чи хворобливе сечовипускання та ін.

Наслідки остеопорозу
а - здорова жінка (50 років)
б - жінка з остеопорозом
Через п'ять і більш років після менопаузи можуть виникати пізні обмінні порушення - атеросклероз і остеопороз, що приводить до підвищення імовірності захворювань - гіпертонії, інфаркту міокарда, переломів кіст. Чим раніше настає менопауза (природна чи хірургічна), тим раніше можуть виникнути пізні обмінні порушення, обумовлені поряд з віковими порушеннями - зникненням захисного впливу эстрогенів на кісті, серце і судини.

З огляду на складну гормональну перебудову, жінкам клімактеричного вікового періоду варто створити сприятливі умови праці, оптимальний психологічний клімат на роботі і вдома. Відпочинок повинен бути повноцінним, присвячений улюбленим і приємним заняттям і захопленням. Дуже важливо забезпечити повноцінний сон.

У клімактеричному періоді часто розвивається ожиріння й атеросклероз. Тому рекомендується низькокалорійна дієта з обмеженням легкозасвоюваних вуглеводів (цукру, варення, меду, кондитерських виробів, цукерок, манної і рисової каш і ін.). Тваринні жири в раціоні (сало, жирне м'ясо, сметана, вершкова олія) краще замінити рослинною олією. Раціон повинен також містити близько 30 гр рослинної клітковини, що міститься в овочах і фруктах. Особливо багаті клітковиною відрубай, які можна додавати в різні блюда.

Необхідно вживати продукти, що містять повноцінні білки (рибу, нежирні сорти м'яса, сир, кисломолочні продукти). Їжу необхідно вживати малими порціями три-чотири разу в день. Доцільно 1-2 рази в тиждень проводити розвантажувальні дні (кефірний - 2 л кефіри в добу, яблучний 1,5 кг яблук у день і ін.). Корисно одноденне лікувальне голодування (2-4 рази на місяць) при гарної переносимісті голоду.

Заспокійливі засоби - настій кореня валеріани або трави пустирника (10 гр на 200 мл води) по 2 ст. ложки 3-4 рази в день, таблетки з екстрактом валеріани, а також транквілізатори, нейролептики й антидепресанти, прописані лікарем, допоможуть справитися з вегетативно-судинними й психотичними розладами.

Доцільне проведення водяних процедур (обливання, обмивання, дощовий душ, ванни шавлієві, хвойні, контрастні, валеріанові, мінеральні).

Рекомендуються також лікувальна гімнастика, щоденна ранкова зарядка, відвідування басейну.

Дуже ефективний також загальоздоровчий масаж, у ряді випадків корисний крапковий масаж.

Для поліпшення обміну речовин рекомендуються вітаміни групи В, рібоксін, ессенциалє, полівітамінні комплекси, аевіт.

Не у всіх клімактеричний синдром протікає однаково. У кожної п'ятої жінки взагалі немає ніяких скарг, 40% жінок відзначають слабкі прояви клімактеричного синдрому. И у 40 % клімакс протікає дуже важко. При важкому плині клімактеричного синдрому з вираженими нейровегетативними і психоневрологічними реакціями, гіпоталамічними кризами, частими виснажливими припливами і розвитком остеопороза показана замісна гормональна терапія. Звернувшись до лікарів-гінекологів, Вам призначать необхідні лікарські препарати.

Для лікування остеопороза (підвищеної ламкості кіст) рекомендується також этидронат і кальцитонін на фоні багатої кальцієм дієти (молоко, сир).



Понравилось - репост: