Дієта від спортсмена: як не з’їсти власну красу!

Дієта від спортсмена: як не з’їсти власну красу!

Бажання гарно виглядати, мати струнку талію, підтягнутий животик і округлі сіднички ― чи не єдине, що спонукає представниць прекрасної половини людства на значні випробування.

Саме ця таємна зброя робить їх всемогутніми в очах чоловіків. Краса, як відомо, вимагає жертв, і найчастіше ними стають якщо не самі дівчата, то ті апетитні смакоти, які вони дозволяють собі лише на великі свята. В жіночому лексиконі часто доводиться чути такі незвичні і малозрозумілі нам, чоловікам, слова, як калорії і дієти… Що ж то за такий феномен? Найпростіше пояснення: дієта ― сукупність правил вживання їжі. З власного досвіду знаю, що зараз актуальними є безліч різноманітних підходів, теорій і концепцій правильного харчування, а серед найпопулярніших дієт, які найчастіше застосовуються на практиці, можна назвати наступні:
- «гречана дієта» ― строга дієта поєднання гречаної крупи і кефіру;

- «дієта за групою крові»;

- «Кремлівська дієта» ― вживання продуктів з найменшою кількістю вуглеводів;

- «японська дієта» ― виключення з раціону цукру, солі, алкоголю, кондитерських виробів.

Кілька наукових фактів:

- Встановлено, що жінкам важче дотримуватися дієт, ніж чоловікам: вони біологічно запрограмовані на менший самоконтроль (якщо питання стосується апетиту). Науковці пов’язують це з еволюційними аспектами жіночого тіла, яке запрограмоване споживати більше калорій для підготовки до вагітності і лактації.

- Порівнявши кілька видів дієт, учені виявили, що жодна з них не є кращою за іншу. Схуднути допомагає будь-яка із здорових дієт з низьким вмістом калорій, що передбачає вживання зернових, фруктів і овочів. Але дослідження довело, що жодна з дієт не є панацеєю. Навпаки, багато тих, хто в перші місяці активно втрачає вагу, знову набирає її через деякий час.



- Дієта, запропонована дослідниками університету Еразмуса (м. Роттердам), передбачає щоденне вживання темного шоколаду, мигдалю, фруктів, овочів, часнику, вина та риби може продовжити ваше життя на 6,6 роки, оскільки знизить імовірність серцево-судинних захворювань на 76 %.

Незаперечним є той факт, що будь-яка дієта малоефективна без активного способу життя і фізичних навантажень. Підтвердження цього ― наші прекрасні спортсменки, які «на власній фігурі» перевірили дану істину. Власне, вибір було зроблено не випадково, адже це люди, все життя яких ― рух, заняття танцями, фітнесом, гімнастикою чи професійним спортом, що в поєднанні з правильним харчуванням і здоровим способом життя допомагає їм чудово виглядати, зберігати красиву струнку фігуру протягом багатьох років і добиватися високих спортивних результатів.

Анастасія Дерев’янко ― 22 роки, майстер спорту міжнародного класу з пауерліфтингу, чемпіонка України, рекордсменка України у вправі «станова тяга» (180 кг), молода мама.

«Моя найкраща дієта ― професійний спорт, багато уваги приділяю самообмеженню і харчуванню, оскільки заняття дуже виснажливим видом спорту вимагають величезних затрат енергії. Щоденний раціон і дієти складаються з урахуванням фізичного стану організму і категорії, в якій доводиться виступати. Якщо необхідно скинути вагу, згадую відомий вислів ― мета виправдовує засоби. Інколи доводиться і поголодувати, не забуваючи про енергетичні потреби організму, які найкраще поповнювати, наприклад, з’їдаючи протягом дня кілька ложок меду з горіхами і випиваючи перед сном склянку кефіру з однією чайною ложкою цукру та ще сік лимона (кислота має властивість спалювати жири). Форму і фігуру підтримую за допомогою фізичних навантажень: тренування чотири рази на тиждень по 3,5 години щодня. При цьому категорично не вживаю смажене, сіль, тістечка, торти, жирне, алкоголь і дуже обмежую кількість випитої води. Обов’язково споживаю багато фруктів, молочних продуктів (знежирені йогурти), сир, рибу, варене м’ясо, салати, яйця. Після виснажливих змагань дозволяю собі трішки більше, але лише при необхідності, після тижневої «вседозволеності» повертаюся в звичну форму. Під час вагітності мова про дієту відпала сама по собі. Всі думки були лише про здоров’я дитини, при цьому не забувала про активний відпочинок, плавання, вживала більше вітамінів, кальцію, овочів ― необхідно забезпечити вдвічі більше калорій, адже, крім фізичних витрат, у майбутньої мами наявні значні емоційні затрати. Цікавим є те, що навіть на третьому місяці вагітності я працювала зі штангою.

Поради від спортсменки:

У боротьбі з зайвими кілограмами на шляху до красивої фігури необхідно звернути увагу на такий важливий психологічний чинник, як самонавіювання, ― у випадку, коли треба схуднути, як правило, здається, що все відбувається навпаки.
Стежити за фігурою допомагають сауна і плавання, які підтримують у тонусі м’язи, виводять шлаки з організму.
Найкращий спосіб боротьби із підрахунком калорій ― діяти за принципом: «Ставлю ціль і йду до неї».
Не забувати про те, що в першу чергу Ви дівчина, жінка, яка хоче і повинна подобатися коханій людині.
У боротьбі з підвищеним апетитом і надмірним вживанням їжі найдієвішим буде будь-яке заняття, що допоможе відволіктися, наприклад, прогулянка на свіжому повітрі.»

Ліана Кирилівна Таран ― 66 років, майстер спорту з художньої гімнастики, викладач гімнастики Коледжу фізичного виховання, перша людина, яка почала займатися популяризацією аеробіки в Івано-Франківську (починаючи з 1983 року).

«Дієти ніколи не дотримувалася, а найдієвішим засобом на шляху до стрункої фігури вважаю рух і постійне фізичне навантаження! Серед улюблених продуктів ― твердий сир, кисломолочні продукти, зелений чай. Я категоричний противник смаженої їжі, шашлику, печеної курки (незважаючи на їхні смакові якості), які, крім негативного впливу на фігуру, можуть викликати різноманітні захворювання. Загалом раніше такі питання, як дієта і проблема неправильного харчування, були мало актуальні через те, що люди намагалися не переїдати, та й сама специфіка продуктів була ближча людському організмові.

Улюблені фрази про харчування: «Своїми зубами ми з’їдаємо власне здоров’я» і «Чим тонша талія ― тим довше життя» ― принцип древніх філософів і одне з життєвих кредо.

Професійні поради:

Про красиву фігуру треба дбати і зберігати її замолоду.
Щоб бути красивою і здоровою, треба дотримуватися не дієт, а помірного, раціонального харчування.
Думайте, коли і що вживаєте в їжу.
Вживати в їжу продукти, особливо нові, «не звичні» для організму, треба помірно, а до обмежень, якщо такі необхідні, слід підходити поступово і сплановано.
Сніданок, обід і вечерю потрібно заробити ― спочатку робота, фізичне навантаження, рух ― тоді їжа.
Дбати і піклуватися про фігуру треба без комплексів власного тіла, завжди знайдуться люди, які готові допомогти, кваліфіковано і дієво.
Щоб не набрати зайвої ваги після завершення активних занять спортом, необхідно поступово зменшувати навантаження, а не відмовлятися від них.
Повна людина повинна записувати, що вона їсть, не для того, щоб підрахувати калорії, аби бачити кількість з’їденого.»

Емма Озимінська ― 43 роки, керівник зразкового танцювального колективу «Медитація», режисер-постановник масових хореографічних дійств, танцюрист з 25–річним стажем.

«Завдяки особливостям власного організму, дієти практично не дотримуюся, калорії не рахувала, а зважаючи на дуже активний спосіб життя, потреби в цьому не маю. Щодо особливостей харчування, то не вживаю смажене, мінімум спецій, дуже рідко м’ясо, переважно варене, а в решті продуктів і страв себе не обмежую, хоча, звичайно, не переїдаю. Надаю перевагу українській кухні, але ті ж деруни дозволяю собі не часто. Натомість звичними і обов’язковими в щоденному раціоні є молокопродукти в будь-якому вигляді, дуже багато рідини, зокрема, негазована вода і чаї. Обов’язково намагаюся ситно поснідати. «Сидіти» на дієті для мене, як кажуть, хай Бог милує, на це не вистачило б ні сил, ні бажання після семи-дев’яти годин, проведених на танцполі, до яких додається ще й активний відпочинок після роботи вдома з гантелями в руках і присіданнями. Улюблений вираз про харчування ― слова Людмили Гурченко: «Жінка ― не гармошка, щоб постійно худнути і поправлятися» ― це негативно позначається на шкірі.

Правила стрункої фігури:

Найбільша помилка: думати, що дієта ― панацея в боротьбі з зайвими кілограмами, адже красива фігура ― дуже важка праця. Можна схуднути на кілька кілограмів і при цьому виглядати неестетично. Старайтеся, аби регулярне вживання їжі поєднувалося з цілим комплексом фізичних вправ, щоб м’язи і тіло були постійно в тонусі.
Основна проблема на шляху до стрункої фігури – лінь!
Давайте організмові те, що він «просить», але не забувайте про самообмеження – категорично не рекомендую вживати їжу після 19 години.
Найкраще поєднувати вживання певних продуктів, зокрема фруктів, молокопродуктів, із живильними масками для шкіри, бажано з тих самих інгредієнтів.
Порада батькам: обмежуйте дітей, особливо в юному віці, у солодощах, «нездоровій їжі» із фаст-фудів; пам’ятайте про роздільне харчування, адже чим дитина «повніша», тим менше в неї сили. Не варто перегодовувати дітей, «розбивати» шлунок, адже це штучно підвищує апетит і потребу організму у вживанні їжі.
Міф про те, що шкідливі звички, зокрема куріння, частково сприяють зменшенню ваги, «допомагають» виглядати стрункішими, частково має право на життя, але ціна такого методу боротьби з зайвими кілограмами надзвичайно висока, адже людина втрачає здоровий вигляд шкіри ― це негативно позначається на стані зубів, легень і всього організму загалом.
Перед тим, як обирати дієту, проконсультуйтесь із кваліфікованим дієтологом!»

Руслан Жирак



Понравилось - репост: